Kostbar skulptur sikres ved hjælp af lineære føringer

Dansk Giacometti-skulptur er blevet en formue værd
På pladsen foran Det Gamle Rådhus i Holstebro står skulpturen ”Kvinde på kærre” – lokalt bedre kendt som ”Maren o æ woun”. Skulpturen er lavet af den schweiziske kunstner Alberto Giacometti. Den blev i 1960-erne købt af Holstebro Kommune for 210.000 kr. – siden er den anslåede værdi vokset til over 100 millioner kr. 

Ny løsning for at beskytte det værdifulde kunstværk
Risikoen for tyveri eller hærværk, som bronzekvinden to gange tidligere har været udsat for, var for stor, hvis skulpturen skulle blive stående i det åbne rum, vurderede politikerne i Holstebro. Med ønsket om at beholde Maren på pladsen foran rådhuset, og for at beskytte den værdifulde skulptur, investerede Holstebro Kommune omkring 1 million kr i en ny sikkerhedsløsning, som består af en elevator og et sikret underjordisk rum.

Føringer fra Rollco hjalp til med at løse opgaven
En 40 mm kuglespindel og to skinneføringer 35mm gør det muligt, at føre den tunge bronzeskulptur lodret, præcist og sikkert op i det fri hver morgen og ned under jorden hver aften. Denne helt specielle opgave blev projekteret og udført i samarbejde mellem arkitekter, teknikere og håndværkere, og Rollco leverede de lineære føringer.

Projektet har fået stor opmærksomhed og blev indviet d. 19 juni 2009.