COMPACT RAIL I STJERNEOBSERVATORIUM

Højt over havet, midt i det norske fjeld, ligger en lille hytte, som tilhører Ståle Kildal. For få år siden byggede han en ny hytte, og på grund af sin lidenskab og interesse for astronomi byggede han samtidig sit eget stjerneobservatorium.

csm_Compact_Rail_observatorium_1_39e0a25907.jpgEn stjernekikkert skal selvfølgelig have fri udsigt til himlen, og med sne og blæst på fjeldet gav det store udfordringer. Løsningen blev en tagkonstruktion, som kunne skydes sidelæns, så teleskopet fik frit udsyn.

Hytten ligger i et fantastisk naturområde og han ønskede derfor at konstruktionen skulle være så diskret og ikke-prangende som muligt. Dette blev muligt ved at anvende Compact Rail skinner fra Rollco. Og ved at vælge Compact T + U csm_Compact_Rail_observatorium_2_e51a03839a.jpgsystemet blev det yderligere muligt at kompensere for parallelitetsfejl på op til 4 mm mellem de to skinner.

”Vi kunne jo have valgt en billigere løsning med hjul som ruller mod en ståldrager, men dette ville ikke være så stabilt, når taget skal rulle ud med overhæng” – siger Ståle Kildal, som er meget tilfreds med resultatet.

Tidligere brugte Ståle en mobil enhed, som måtte bæres ud på fjeldet, og det var ofte koldt og ubekvemt. Professionel stjerneobservation kan på grund af lysforhold i atmosfæren csm_Compact_Rail_observatorium_3_ef4f75ce8c.jpgkun udføres om vinteren, så man kan sige, at sæsonen for stjernekigning er mellem september og marts. ”Det er jo en kold årstid , så med dette observatorie er min hobby blevet mere behagelig at udføre” siger Ståle Kildal.

”Selve montagen af skinnerne gik vældig fint” fortæller han, ”og vi mødte ingen specielle udfordringer”. Ståle havde oprindelig tænkt sig en motoriseret bevægelse af taget, men Compact Rail skinnerne giver så lidt modstand, at det går vældig fint at skyde taget ud og ind med wire og håndsving.

”Vi var lidt bekymret for situationer, hvor taget skulle skydes ud med tunge snedriver, idet vægten på taget kan blive op til ca.10 ton, men også dette går aldeles udmærket”.