KOSTBAR SKULPTUR SIKRES VED HJÆLP AF LINEÆRE FØRINGER

Dansk Giacometti-skulptur er blevet en formue værd På pladsen foran Det Gamle Rådhus i Holstebro står skulpturen ”Kvinde på kærre” – lokalt bedre kendt som ”Maren o æ woun”. Skulpturen er lavet af den schweiziske kunstner Alberto Giacometti. Den blev i 1960-erne købt af Holstebro Kommune for 210.000 kr. – siden er den anslåede værdi vokset til over 100 millioner kr.

Ny løsning for at beskytte det værdifulde kunstværkKulskruv_skenstyrning_skulptur_1.jpg
Risikoen for tyveri eller hærværk, som bronzekvinden to gange tidligere har været udsat for, var for stor, hvis skulpturen skulle blive stående i det åbne rum, vurderede politikerne i Holstebro. Med ønsket om at beholde Maren på pladsen foran rådhuset, og for at beskytte den værdifulde skulptur, investerede Holstebro Kommune omkring 1 million kr i en ny sikkerhedsløsning, som består af en elevator og et sikret underjordisk rum.

Føringer fra Rollco hjalp til med at løse opgaven
Kulskruv_skenstyrning_skulptur_2.jpg En 40 mm kuglespindel og to skinneføringer 35mm gør det muligt, at føre den tunge bronzeskulptur lodret, præcist og sikkert op i det fri hver morgen og ned under jorden hver aften. Denne helt specielle opgave blev projekteret og udført i samarbejde mellem arkitekter, teknikere og håndværkere, og Rollco leverede de lineære føringer.

Projektet har fået stor opmærksomhed og blev indviet d. 19 juni 2009.

 

Kulskruv_skenstyrning_skulptur_3.jpg