FRA BALSAL TIL TEATERSCENE VED HJÆLP AF KUGLESPINDLER

Hos Aalborg Kongres & Kultur Center sørger 12 enorme kuglespindler for, at kongressalens gulv på blot nogle få minutter kan omdannes til tre individuelle scener.

csm_Kulskruvar_Aalborg_Kongress_Center_1_c29e64f1e7.jpg

I kongressalens gulv findes tre justerbare scener, der ved hjælp af kuglespindler kan positioneres i forskellige højder. De bevægelige scener medfører en fleksibilitet, der gør det muligt at omdanne kongressalen til meget forskellige arrangementer. Scenerne anvendes også til transport af rekvisitter, møbler og andet gods, der nemt kan hentes op og ned fra kælderniveauet.

Fire kuglespindler løfter et helt symfoniorkester
For ganske nylig har man gennemført en komplet csm_Kulskruvar_Aalborg_Kongress_Center_2_c94550bbda.jpgrenovering af scenerne. I den forbindelse har Rollco leveret 12 kraftige kuglespindler, der i alt kan løfte 674 tons. Den største scene på 88 m2 løftes af 4 solide kuglespindler. Hver spindel kan klare en statisk belastning på 81 tons. Scenen fungerer ofte som orkestergrav for et helt symfoniorkester. De to mindre scener er cirka halvt så store. De har hver især en bæreevne på 215 tons.

En sværvægter med præcision
Når en scene føres op og ned med fuld belastning, er detcsm_Kulskruvar_Aalborg_Kongress_Center_3_b3a4d549ea.jpg påkrævet, at de fire kuglespindler arbejder helt synkront for at undgå klemninger. For hver 300 mm har hver spindel en sporingsafvigelse på kun 18 μm, hvilket er temmelig imponerende, når man tager i betragtning, hvor kraftigt gods, der her er tale om.

Til opgaven blev rulleskruer overvejet, men fundet for dyre. Kuglespindlerne fra Rollco blev valgt, fordi de kunne tilbyde den krævede bæreevne til en pris, der var 30-50% lavere.

Her er det trygt at stå på scenen
Henrik Steen Hansen, Scenemester ved Aalborg Kongres & Kultur Center, er tryg ved at renoveringen nu er gennemført. ”Vi bruger dagligt platformene til transport af gods og som scene for vores kunstnere, så det er rart at vide, at mekanikken er sikker og veldimensioneret til opgaven,” fortæller Henrik Steen Hansen.